ZANIMLJIVOSTI

Jeste li znali?

Mnogi vlasnici pasa, bez obzira koliko voljeli svog ljubimca i znali sve o pasmini kojoj pripada, ipak ne znaju niz neobičnih zanimljivosti o njima. Zato, nadamo se da ćete ovaj tekst pročitati s velikim zanimanjem, jer obiluje nizom informacija od kojih su neke više, a druge manje znanstveno utemeljene.

Dakle, jedna od njih kaže da uplašeni pas svija rep između zadnjih nogu. Ne radi to da pokaže svoju slabost, već da prikrije miris iz analnog područja. Taj miris specifičan je za svakog psa, po njemu se oni razlikuju, pa guranje repa između nogu kod pasa znači što i prikrivanje lica kod ljudi.

No psi, kao i ljudi, imaju različite izraze lica i pažljivi promatrači - istraživači prepoznali su ih više od stotinu. Većinu postižu promjenama položaja ušiju, ali su isto tako za pojedine izraze odgovorne pseće oči i položaj glave.
Kad se dva psa sretnu, onaj koji veselo maše repom osjeća se dominantnim, odnosno glavnim. Problem nije ako se sretnu psi različitog spola - tada može uslijediti udvaranje i igra. No, valja biti oprezan ako se približe, posebno u fazi tjeranja, dvije ženke ili dva mužjaka.

Prema istraživanju AAHA, odnosno American Animal Hospital Association, čak 53 posto Amerikanaca na godišnji odmor sa sobom vodi i svog kućnog ljubimca, a čak 62 posto tih ljubimaca, u pravilu pasa i mačaka, posjeduje vlastiti odjevni predmet.
Istraživači su isto tako utvrdili da najmanje 63 posto vlasnika pasa ljubi svoje mezimce - neki ih ljube u nos, drugi u vrat, leđa, trbuh, noge, čelo, uši i ostale dijelove tijela. No, koliko god bili omiljeni i maženi, psi u Americi postaju ljubimci drugog reda.

Primat im je po prvi put još 1987. godine odnijela mačka, najčešći kućni ljubimac Amerikanaca. Zbog čega se to dogodilo, odgovora nema, ali on se možda krije i u činjenici da psi godišnje ugrizu više od milijun Amerikanaca.
No, unatoč stanju ljubavi i mržnje, odnosno nježnosti i ugriza, pse i ljude muškog spola povezuje još jedna činjenica - i jedni i drugi imaju prostatu. A stariji psi, kao i muškarci ljudskog roda, često imaju problema s tom žlijezdom.

Manje rase pasa žive duže od velikih. Najmanji pas na svijetu bio je jorkširski terijer iz Blackburna u Engleskoj. S dvije godine imao je visinu manju od sedam centimetara, dužinu od 10 centimetara, a težio je, vjerovali ili ne, samo 110 grama.
Chiuvava je najstarija rasa psa iz Amerike, a većini pasa u mraku oči blistaju tamno zelenom bojom. Manjem dijelu oči reflektiraju crvenu ili narančastu boju. Kakvom bojom sjaje oči vašeg psa, provjerite već noćas.

Fraza "slažu se kao pas i mačka", koja ima konotaciju dubokog neprijateljstva među nekim, apsolutno ne stoji. Mačke i psi znaju biti izvanredni prijatelji, čak puno bolji nego dvije mačke ili dva psa koja žive u istom stanu.
I za kraj podatak, koji potvrđuje da nisu samo obični smrtnici osjetljivi na svoje ljubimce. Paul McCartney, bivši Beatlesovac, na kraju pjesme "A day in the life" ugradio je zvižduk ultrazvučne zviždaljke namijenjen svom škotskom ovčaru.

Psi razlikuju boje

Psi mogu vidjeti sivu, žutu i plavu boju, ali ne zelenu i crvenu te ostale nijanse dobivene kombinacijom tih boja kao što su ružičasta, narančasta ili ljubičasta... Znate li kako vaši psi vide boje? Dugo vremena mislio se da psi svijet vide u crno - bijeloj boji, međutim sve više istraživanja pokazuje da psi, uz crnu i bijelu razlikuju i druge boje. Ipak, ne onako kako ih vidimo mi ljudi.


Dogster.com piše kako psi mogu vidjeti sivu, žutu i plavu , ali ne zelenu i crvenu te ostale nijanse dobivene kombinacijom tih boja kao što su ružičasta, narančasta ili ljubičasta. Razliku u doživljavanju boja najbolje možete vidjeti u galeriji iznad članka.

Za kraj napomenimo da to što ne razlikuju boje kao mi ljudi automatski ne znači da psi vide lošije. Možda ne znaju da piju vodu iz zelene, a hranu iz crvene posude, ali u mraku primjerice vide pet puta bolje od nas ljudi.

Inteligentna stvorenja

Američki psiholozi tvrde da je pseća inteligencija na razini djeteta od dvije godine. To znači da mogu razumjeti 200 riječi i rješavati jednostavnije matematičke zadatke. Primjerice inteligencijom mogu prevariti vlasnika i nažicati poslasticu.

Njihovu inteligenciju dokazuju i sljedeći primjeri:
Pseći njuh

Pseći njuh razvijeniji je od ljudskog 10 do čak 100 tisuća puta. Ne čudi zato što psi osim što mogu slijediti različite tragove mogu 'nanjušiti' ljudske bolesti poput karcinoma. Pomažu zato ljudima u otkrivanju bolesti, ali i u liječenju istih.

Teško bolesnog dječaka pas čuvao do smrti!
Dječak Creed od rođenja je bio teško bolestan. Djetinjstvo je proveo u bolničkom krevetu, u dječjoj bolnici u Atlanti. Nadu u ozdravljenje davao mu je najbolji prijatelj.

Bio jednom dječak koji se zvao Creed (vjera). Rodio se s teškom bolesti i pola svog djetinjstva proveo je u bolnici. Baš kao što njegovo ime kaže on i njegovi roditelji vjerovali su u ozdravljenje. Pogotovo, nakon što je u dječakov život ušao Casper, terapijski pas u dječjoj bolnici u Atlanti. Pomaganje Creedu bio mu je jedan od prvih zadataka, a ubrzo nakon početka druženja postali su najbolji i nerazdvojni prijatelji.

Jednoga dana dječak je bio blizu smrti. Casper ga nije želio napustiti. Kako bi bio što bliže dječaku čak je dobio svoj krevet uz njega.

Dječakova majka u jednom trenutku ruku od sina stavila je na Casperovu šapu. Dječak se ubrzo probudio iz kome. Nešto kasnije osoblje bolnice reklo je obitelji kako je Casper spasio život njihovog sina.

"Mislim da Creed Caspera nikada nije gledao kao psa, već kao najboljeg prijatelja – izjavio je za usatoday.com Jon Campbell, dječakov otac. On mu je to uzvratio, čuvajući ga do smrti."

Nakon tog događaja bolest se povukla, ali samo nakratko. Dječak je izgubio bitku za život. Nedugo nakon njegove smrti Casper je imao leglo, a jedan od štenaca nazvan je dječakovim imenom. Creedovo ime nastavit će živjeti u drugom biću koje će jednog dana, poput svog oca također kao terapijski pas pomagati nekom drugom.

Psi osjećaju ljubomoru

Istraživanje čiji rezultati su objavljeni u časopisu Proceedings of the National Academy of Sciences pokazalo je da psi osjećaju ljubomoru. U istraživanje su bili uključeni psi podijeljeni u dvije grupe.

Psi iz jedne grupe za uspješno izveden trik dobili su nagradu, dok drugi nisu. Kad su shvatili da za razliku od drugih pasa oni sve rade besplatno pokazivali su znakove ljubomore.
Postali su uznemirani, češkali se te izbjegavali poglede nagrađenih pasa. Također, brže su prestali izvoditi trikove od pasa koji su za svoj trud nagrađeni.


100% Garancija!
AKO PAS NE SAVLADA DOGOVORENE VJEŠTINE, NASTAVLJAMO S RADOM BEZ DODATNE NAKNADE SVE DOK NE USVOJI DOGOVORENO.